Oceń: (0) (0)

kedis121212

, 2011-10-09 09:20:59, 6 odp
Tematy: k

Hejka podajcie przepis na domowej roboty zdrowe...

ciastka (lub inne dania) dla psa????

Odpowiedzi udzielone na to pytanie

Oceń: (0) (0)

sofi 2013-02-19 18:39:21

PSIE CIASTECZKA

Mięsne:
1 / 2 szklanki odtłuszczonego mleka w proszku
1 jajko
1 1 / 2 szklanki mąki ryżowej
1 / 2 łyżeczki czosnku w proszku
1 łyżeczka miodu
1 / 2 szklanki wody
5 łyżeczki bulion z kurczaka lub wołowiny
1 słoiczek dla dzieci z daniem mięsnym (typu gerber)

Połącz wszystkie składniki. uformuj ciasteczka. Piec w około 200 stopniach, 25-30 minut. Powinny być twarde i chrupiące.


Przysmak:
1 szklanka płatków owsianych
1 / 3 szklanki lub masła
1 szklanka wrzącej wody
3 / 4 szklanki mąki kukurydzianej
1 łyżka cukru
2 łyżeczki bulionu z kurczaka lub wołowiny
1 / 2 szklanki mleka
1 szklanka tartego sera cheddar
1 jajko
2 szklanki mąki

Wymieszaj płatki owsiane, margarynę i wodę, odstaw na 10 minut. Wymieszaj mąkę kukurydziana, cukier, boullion, mleko, ser i jajko. Dodać mąkę i formować twarde ciasto. Piec 35 do 45 minut na złoty kolor. Pozostawić do ostygnięcia.

Ciasteczka wątrobowe:
3 jaja
1/3 szklanki oleju
0,5 kg wątroby (surowej)
1 ząbek czosnku
ok. 2 szklanek mąki
Ubić lekko jajka, dolać olej, wrzucamy czosnek, wymieszać. Wątróbkę
przekręcić przez maszynkę do mięsa. Dodać tyle mąki, żeby mieć gęstość
przeciętnego ciasta (niezbyt płynne). Wyłożyć na blachę, pomagając sobie
łopatką. Piec w nagrzanym piekarniku 15-30 minut, w temp 220 stopni. Kiedy
powierzchnia jest sucha i zaczyna się rumienić na brzegach, sprawdzamy
patyczkiem czy jest upieczone. Jeżeli patyczek wkłuty w środek wychodzi
suchy, to jest upieczone. Kroić na kawałki i wyłożyć do wystygnięcia. Jeżeli
chcemy żeby ciasteczka były bardziej suche i twarde, włożyć kawałki na
blachę i suszymy w lekko ciepłym piekarniku około 30 minut

ciasteczka owsiane (na przeczyszczenie):
- 20 dag płatków owsianych
- 15 dag mąki pszennej
- 15 dag jogurtu Activia
- 2 jajka
- 2 łyżki miodu
Składniki wymieszać, zgnieść ciasto i rozwałkować. Wykroić niewielkie krążki. Piec w temperaturze 150°C przez mniej więcej 30 minut. Ciasteczka pozostawić w piekarniku do wyschnięcia.

ciasteczka mięsne:
- 50 dag mięsa (kurczaka lub wołowiny)
- 2 jajka
- 40 dag włoszczyzny
- łyżka oleju
- mąka (wg potrzeby)
Ugotować mięso i włoszczyznę, ostudzić i zmiksować. Wymieszać z jajkami i olejem, ewentualnie można dodać mąkę. Uformować kuleczki. Piec w nagrzanym piekarniku (180°C) przez godzinę

CIASTKA CROPKI
1kg wątróbek z kurczaka(wątroba nie jest w stanie pozbyć się wszystkich szkodliwych dla organizmu substancji z m.in. metali ciężkich, część jest w niej magazynowana w ciągu całego życia - warto wybierać zwierzęta, które żyją stosunkowo krótko, mniej świństw zdąrzy się nagromadzić w wątrobie - kiedyś to usłyszałam i się tego trzymam)
ok. 3/4 szklanki mąki ryżowej( ryż rzadko powoduje alergie, łagodny dla żołądka)
ok. 3/4 zklanki otrębów orkiszowych( zboże stosunkowo lekkostrawne, bogate w mikroelementy i witaminy)
1/5 kostki drożdży rozpuszczona w niewielkiej ilosci ciepłej(nie gorącej) wody (dobrze wpływają na włos i skórę - ja mojemu czasem dolewam rozpuszczone do karmy)
2 jajka
2-3 starte ząbki czosnku
ew. odrobina soli czosnkowej
3-4 łyżki żelatyny (kolagen dobry na stawy i skórę - mimo kiepskiej wchcłanialności zawsze coś)
no i jeszcze dorzuciłam 4 miarki witamin na sierść flawitolu w proszku

Wątróbki wrzucamy do gotującej się wody, gotujemy 10-15 minut. Odcedzamy, studzimy, przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Wrzucamy do dużej michy, dodajemy resztę składników i zagniatamy aż będzie jednolita konsystencja. Bierzemy porcję, wałkujemy na grubość ok 3-4 mm i kroimy(ja pokroiłam na ok.1,5 centymetrowe kwadraciki). Wrzucamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia(sprawdzone-do folii aluminiowej i blachy zawsze mi się inne ciacha przyklejały, do papieru nigdy). Wkładamy do średnio nagrzanego piekarnika(mam kuchenkę starszą ode mnie, nie ma termometru ), jak podrosną i się podpieką wyłączamy i zostawiamy w piekarniku do przeschnięcia na noc, jeśli następnego dnia nie będą zupełnie wysuszone to podsuszamy jeszcze w słabo nagrzanym piekarniku. Ja wszystkie ciacha jak do tej pory tak właśnie piekłam(przeważnie jakieś moje wariacje przepisowe na bazie wątróbki) a potem przechowywałam w temp. pokojowej w kartonowym opakowaniu. Zawsze uważam, żeby były zupełnie suche. Wytrzymywały ok. miesiąca, pewnie wytrzymały by dłużej, ale zostały zawsze do tego czasu zeżarte .

Dla łakomczuchów

Składniki:

2 szklanki wody
3/4 szklanki przecieru jabłkowego (najlepiej takiego dla dzieci w słoiczkach)
1/8 łyżeczki od herbaty wanilii
1 jajko
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka zwykłej mąki
1/4 szklanki rodzynek
1/4 szklanki zmielonych orzechów
1 łyżka stołowa proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki od herbaty gałki muszkatołowej
1/4 łyzeczki od herbaty cynamonu
1/4 szklanki owsa

Wykonanie:
Podgrzać piekarnik do 180°C. W misce dobrze wymieszać wodę, przecier jabłkowy, wanilię i jajko. W drugiej misce połączyć mąkę, rodzynki, orzechy, proszek do pieczenia, gałkę muszkatałową i cynamon. Dobrze wymieszać. Dodać składniki z pierwszej miski do drugiej i dobrze wymieszać. Nakładać łyżeczką do foremek na małe babeczki, wypełniając każdż do końca. Piec oko³o 1 godzinê i 20 minut. Ochłod¼ kompletnie i przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

Mleczno-kukurydziane

Składniki:

1 szklanka białej mąki
1 szklanka mąki kukurydzianej
1/2 szklanki odtłuszczonego mleka w proszku
1/2 szklanki chudej wędzonej szynki
4 łyżki margaryny lub masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka wody
5 tabletek wapna (około 2000 milligramów calcium)
trochę suszonego czosnku

Wykonanie:
Zmiksować mąkę z suszonym mlekiem i proszkiem do pieczenia. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać i wyrobić ciasto. Rozwałkować ciasto na 1 do 2 centymetrowy placek, a nastêpnie wyci±æ no¿em lub formą pożądany kształt. Wycięte ciasteczka ułożyć na blasze, włożyć do nagrzanego piekarnika do 180°C i piec od 20 do 30 minut. Następnie wyjąć i pozostawić do wystygnięcia.


Na słodko

- 1,5 słoiczka (czyli ok. 200g) deserku Gerbera (smak Jabłko z owocami leśnymi)
- 9 łyżek kaszki ryżowo-mlecznej truskawkowej
- 9 łyżek mąki
- 1 jajko

Wszystko wymieszać. Wysmarować tacę (taki spód od tortownicy) masłem, ale nie za dużo bo jak będzie za dużo masła to ciasteczka będą się smażyć, a nie piec. Wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 210-220 stopni C przez około 12-15 min aż zbrązowieją.

Serowe Kosteczki

- 2 szklanki maki razowej
- 1 i 1/4 szklanki utartego żółtego sera
- 2 ząbki drobno pokrojonego czosnku
- 1/2 szklanki oleju roślinnego
- 5 łyżek stołowych wody
Mąkę, ser, olej i czosnek wymieszać (można użyć miksera), stopniowo dodając wodę. Ciasto rozwałkować do grubości ok. 1 cm i używając foremki wyciąć kształt kości (ja lepie kuleczki ). Piec w temperaturze ok. 200 stopni c przez 10-15 minut, aż ciasteczka się przyrumienia. Przechowywać w szczelnym pojemniku lub w lodowce

Oceń: (0) (0)

Nati47 2012-02-19 13:22:30

Może w Googlach będzie. Ja nie znam się na własnoręcznie robionych karmach...

Oceń: (0) (0)

Dominka 2011-10-09 17:20:50

pyło takie pytanie poszukaj i nawt nie dawno.

Oceń: (0) (0)

Jasper 2011-10-09 16:37:14

Wpisz w google. Wystarczy, że wpiszesz "domowe ciastka dla psa" ;)

Oceń: (0) (0)

Dominika97 2011-10-09 13:38:10

wystarczy wpisac w google.!

Oceń: (0) (0)

Kass12 2011-10-09 11:42:57

ja zrobilam kiedyś mojemu psu jakies z miesem i mu smakowalo

Zgłoś nadużycie

Dodaj odpowiedź do pytania

Teraz bez logowania

Tematy: k

Pytania: << Poprzednie Następne >>

Zadaj własne pytanie

Teraz bez logowania

Inne pytania z tej kategorii

Mam kupić sobie na...

Autor: Ewcia2020, Odpowiedzi: 11

Obóz z psem - 2012 ...

Autor: Kociara, Odpowiedzi: 12

Zdecydowałam! Kupuje...

Autor: Samarciaa, Odpowiedzi: 16

Moje dwa psy zagryzły...

Autor: wiki20404, Odpowiedzi: 17

Jak duże???

Autor: Fado17, Odpowiedzi: 7