Oceń: (0) (0)

KajaMila

, 2011-02-14 12:48:37, 3 odp
Tematy: Koty, kotki, koteczki...

Pummmmy! Wiecie co?

Rodzice nazywają mojego kota pumą, bo wariuje... Ale jak w rzeczywistości zachowują się pumy? Co jedzą? Co robią, kiedy polują? Napiszcie tu coś o nich, jak wiecie.

Najlepsza odpowiedź

Sfinkas, 2011-02-14 12:54:13

Puma

Puma (kuguar, lew górski, pantera z Florydy, pantera florydzka) (Puma concolor, syn. Felis concolor) - ssak z rodziny kotowatych zamieszkujący Amerykę od Kanady po Patagonię (choć w wielu regionach została wytępiona).

Ewolucja

Puma jest największym przedstawicielem małych kotów. Jego masa jest charakterystyczna dla wielkich kotów (Panthera), jednak jest bliżej spokrewniony z małymi i średnimi kotami. Podrodzina małych kotów (Felinae) ewoluowała w Azji 11 milionów lat temu. Przeprowadzone badania nad taksonomią kotów na szczątkach tylko częściowo wyjaśniają ich pochodzenie. Dużo wyjaśniło badanie mtDNA, a ponieważ w zapisie kopalnym koty te są słabo reprezentowane, jest to satysfakcjonujące wynik.
Przeprowadzone w 2006 badania genetyczne wykazały, że przodek rodzajów Leopardus, Lynx, Puma, Prionailurus i Felis migrował przez most lądowy Beringa do Ameryk około 8,5 do 8 milionów lat temu, gdzie rozprzestrzenił się i utworzył nowe gatunki. Puma była długo umieszczana w rodzaju Felis, obejmującym między innymi kota domowego, obecnie jest umieszczana w rodzaju Puma wraz z jaguarundi.
Badania wykazały też, że puma i jaguarundi są blisko spokrewniona z dzisiejszym gepardem z Afryki i wschodniej Azji.
Niedawne badania wykazały wysoki poziom genetycznego podobieństwa w genach północnoamerykańskich populacji pumy, sugerujący, że wszystkie dzisiejsze osobniki pochodzą od małej grupy wyjściowej.

Charakterystyka

Duży kot o stosunkowo małej głowie, smukłym i gibkim tułowiu. Przednie łapy mają po pięć, zaś tylne po cztery palce. Futro krótkie, miękkie, jednolicie żółtobrunatne (choć w zależności od biotopu spotyka się osobniki ubarwione od szarosrebrnych po czarne). Samce większe od samic, lecz większe zróżnicowanie spotyka się między podgatunkami. Młode pokryte są cętkami, a na ogonie mają czarne pierścienie.

Wielkość

długość ciała
100-200 cm
ogon o długości
50-85 cm
wysokość w kłębie
52-78 cm
masa ciała
samice 35-50 kg , samce 60-75 kg, w górach Ameryki Południowej ważą aż 105 kg

Pożywienie

Głównie ssaki. Małe ofiary zjada natychmiast, podczas gdy pozostałości większych zdobyczy chowa maskując je częściami roślin. Do schowanego mięsa powraca tylko wówczas, gdy nic nie upoluje, nieświeżego mięsa nie je.

Rozród

Gniazdo znajduje się w jaskini, szczelinie skalnej, wykrocie lub w zaroślach. Po ciąży trwającej 90 - 96 dni samica rodzi 1 do 4 nagich i ślepych kociąt. Młode usamodzielniają się w 2 roku życia.

Inne informacje

Długość życia dochodzi do 12 lat. Terytorium dochodzi do 300 km2.

Puma
(Skopiowane ze strony internetowej)

Odpowiedzi udzielone na to pytanie

Oceń: (3) (0)

Sfinkas 2011-02-14 12:54:13

Puma

Puma (kuguar, lew górski, pantera z Florydy, pantera florydzka) (Puma concolor, syn. Felis concolor) - ssak z rodziny kotowatych zamieszkujący Amerykę od Kanady po Patagonię (choć w wielu regionach została wytępiona).

Ewolucja

Puma jest największym przedstawicielem małych kotów. Jego masa jest charakterystyczna dla wielkich kotów (Panthera), jednak jest bliżej spokrewniony z małymi i średnimi kotami. Podrodzina małych kotów (Felinae) ewoluowała w Azji 11 milionów lat temu. Przeprowadzone badania nad taksonomią kotów na szczątkach tylko częściowo wyjaśniają ich pochodzenie. Dużo wyjaśniło badanie mtDNA, a ponieważ w zapisie kopalnym koty te są słabo reprezentowane, jest to satysfakcjonujące wynik.
Przeprowadzone w 2006 badania genetyczne wykazały, że przodek rodzajów Leopardus, Lynx, Puma, Prionailurus i Felis migrował przez most lądowy Beringa do Ameryk około 8,5 do 8 milionów lat temu, gdzie rozprzestrzenił się i utworzył nowe gatunki. Puma była długo umieszczana w rodzaju Felis, obejmującym między innymi kota domowego, obecnie jest umieszczana w rodzaju Puma wraz z jaguarundi.
Badania wykazały też, że puma i jaguarundi są blisko spokrewniona z dzisiejszym gepardem z Afryki i wschodniej Azji.
Niedawne badania wykazały wysoki poziom genetycznego podobieństwa w genach północnoamerykańskich populacji pumy, sugerujący, że wszystkie dzisiejsze osobniki pochodzą od małej grupy wyjściowej.

Charakterystyka

Duży kot o stosunkowo małej głowie, smukłym i gibkim tułowiu. Przednie łapy mają po pięć, zaś tylne po cztery palce. Futro krótkie, miękkie, jednolicie żółtobrunatne (choć w zależności od biotopu spotyka się osobniki ubarwione od szarosrebrnych po czarne). Samce większe od samic, lecz większe zróżnicowanie spotyka się między podgatunkami. Młode pokryte są cętkami, a na ogonie mają czarne pierścienie.

Wielkość

długość ciała
100-200 cm
ogon o długości
50-85 cm
wysokość w kłębie
52-78 cm
masa ciała
samice 35-50 kg , samce 60-75 kg, w górach Ameryki Południowej ważą aż 105 kg

Pożywienie

Głównie ssaki. Małe ofiary zjada natychmiast, podczas gdy pozostałości większych zdobyczy chowa maskując je częściami roślin. Do schowanego mięsa powraca tylko wówczas, gdy nic nie upoluje, nieświeżego mięsa nie je.

Rozród

Gniazdo znajduje się w jaskini, szczelinie skalnej, wykrocie lub w zaroślach. Po ciąży trwającej 90 - 96 dni samica rodzi 1 do 4 nagich i ślepych kociąt. Młode usamodzielniają się w 2 roku życia.

Inne informacje

Długość życia dochodzi do 12 lat. Terytorium dochodzi do 300 km2.

Puma
(Skopiowane ze strony internetowej)

Załączniki do odpowiedzi:

Zgłoś nadużycie

Dodaj odpowiedź do pytania

Teraz bez logowania

Zadaj własne pytanie

Teraz bez logowania

Inne pytania z tej kategorii

Witam! Otóż wiem, że...

Autor: Ryszarda03, Odpowiedzi: 4

Moja kotka jest w...

Autor: drozek, Odpowiedzi: 6

Moja kotka wczoraj ...

Autor: Victoria2011, Odpowiedzi: 7

co wolicie koty czy psy

Autor: mietka13, Odpowiedzi: 13

Co zrobić gdy kot...

Autor: qwertyns, Odpowiedzi: 4